OMEGA-3 - eQ OMEGA-3 TEST KIT

Skontrolujte si svoj Omega-3 index, pomer Omega-6 a Omega-3 (AA/EPA) a spektrum 11 mastných kyselín pomocou tohto jednoduchého testu.

Dosiahnutie optimálneho omega-3 indexu a pomeru omega-6 a omega-3 môže byť jedným z kľúčových faktorov na ceste k pevnému zdraviu a zníženiu rizik chronických ochorení. EQ Omega-3 Test Kit predstavuje jednoduchý spôsob, ako zistiť, koľko ste omega-6 a omega-3 za posledné štyri mesiace konzumovali, ako sa vstrebali, metabolizovali a integrovali do bunkových membrán. Navyše obsahuje informáciu o vašich hodnotách celého spektra mastných kyselín (palmitová, steárová, olejová, linolová, alfa-linolénová, gama-linolénová, dihomo-gama linolénová, arachidónová, eikozapentaénová, dokozapentaénová a dokozahexaénová). Testy sú anonymné a pomocou kódu, ktorý budete poznať len Vy, si pozriete výsledky a ich základnú interpretáciu na omegaratiotest.com/sk v slovenskom jazyku. My vám pomôžeme hlbšie sa zorientovať vo výsledkoch a poradíme vám ako zlepšiť svoje hodnoty, čomu sa vyhnúť v stravovaní a ako dosiahnúť optimálne hladiny mastných kyselín. Poďme sa teraz porozprávať o omega-3 testovacom kite, ako ho správne urobiť, ako môžu vyzerať výsledky testu a čo znamenajú…

Matičko, čo obsahuje Omega 3 test kit?

Ivuška moja, testovací kit obsahuje antiseptické obrúsky, dve lancety (sterilné ihly určené na urobenie vpichu do prsta), kartu na priloženie získanej kvapky krvi, náplasť, predplatenú obálku. Inými slovami všetko potrebné na vykonanie testu.

Musím robiť tento test nalačno?

 

Nie, tento test je možné si urobiť hocikedy. Len ak si nepila veľa tekutín tak sa radšej napi vody.

Ako si sama spravím test? 

Otvor si testovaciu súpravu a vyber kartu na priloženie získanej kvapky krvi a antiseptickú obrúsku. Umy si ruky a tri si ich asi 10-20 sekúnd na zvýšenie krvného obehu. Potom odstráň ochranný obal lancety a menším koncom lancety si zatlač do špičky prsteníka kým nebudeš počuť kliknutie. 

Auu, dobre, krv tečie. Stlačila som si prst a vytvorila sa veľká kvapka krvi. Kvapku krvi som položila do kruhu filtračného papiera. Čo ak nebudem mať dosť krvi pre obidve políčka?    

Práve preto sada obsahuje 2 lancety. V prípade potreby sa pichni do ďalšieho prsta.

Dobre, hotovo. Oba krúžky sú vyplnené. Ľavú stranu kartičky si nechávam a pravú stranu vložím do obalu a potom vložím do predplatenej obálky. 

Vzorka krvi na test
Správna vzorka krvi

Hlavne neodstraňuj vrecko so sušiacim prostriedkom z predplatenej obálky a odošli obálku okamžite, najneskôr nasledujúci deň. Prst si vydenzifikuj antiseptickou vreckovkou a nalep náplasť ak bude treba.

Dobre. Výsledky testu nájdem na omegaratiotest.com/sk za cca 20 pracovných dní a použijem svoje identifikačné číslo z ľavej časti kartičky.

Napíšte nám ak máte ďalšie otázky alebo sa chcete poradiť. Ak si test chcete objednať navštívte sekciu Objednať/produkty.

Ako vyzerajú výsledky testov?

Moje výsledky testov vyzerali následovne.  Ja som mala Omega-3 index 4% a pomer Omega-6 ku Omega-3 skoro 22:1, čo teda v obidvoch prípadoch nebolo nič moc. Po piatich mesiacoch užívania EQ rybieho oleja som si test urobila znovu. Tentokrát s oveľa lepšími výsledkami 🙂

Omega3 index výsledky
Omega6/3 pomer výsledky

A čo je to vlastne ten Omega-3 index?

Omega-3 index vyjadruje percentuálne zastúpenie omega-3 mastných kyselín na bunkovej membráne červených krviniek. To obrazne znamená, že ak by sme mali na bunkovej mebráne 100 molekúl predstavujúcich rôzne druhy tukov a z toho 4 molekuly by patrili medzi omega-3 tuky, tak výsledný omega-3 index bude mať hodnotu 4%.

omega-3 mastn0 kyseliny na bunkovej membráne červených krviniek

Aké hodnoty by som mala mať a prečo?

Optimálne by sme mali mať hodnoty Omega-3 indexu medzi 8-12%. Takéto hodnoty sú optimálne pre zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení. Hodnoty nižšie ako 4% predstavujú zvýšené riziko a hodnoty medzi 4-8% stredné riziko.* Viac o Omega-3 indexe sa dočítate v našom blogu. 

*The omega-3 index as a risk factor for coronary heart disease William S Harris The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 6, June 2008, Pages 1997S–2002S

A čo vyjadruje pomer Omega-6: Omega-3 a aké hodnoty sú dobré?

Je to pomer pro-zápalovej omega-6 mastnej kyseliny arachidónovej a proti-zápalovej omega-3 mastnej kyseliny EPA (skr. pre kyselinu eikosapentaénovú). Tomuto pomeru sa dáva zásadná dôležitosť pri hodnotení vyváženosti imunitného systému. Dobrý pomer je 3:1 alebo ešte menej. Pomer 5:1 je hraničný ale s dnešným štýlom stravovania majú mnohí ľudia pomer vyšší ako 10:1.

Aha, no aj ja som prvýkrát mala viac ako 20:1. Čo je na tom zlé?

Pomer Omega-6: Omega-3 nad 10 naznačuje výrazné zvýšené riziko dlhodobých zápalových reakcií, ktoré poškodzuje bunky tela a podieľa sa na rozvoji a zhoršovaní mnohých ochorení, ako napr. srdcovo-cievnych, auto-imunitných (astma, alergia, intolerancie), nádorových, zápalových, atď… Tiež čas na regeneráciu organizmu, napr. po cvičení alebo inej fyzickej námahe môže byť omnoho dlhší, ak je pomer príliš vysoký.

Ahaa, ale po užívaní oleja sa mi pomer omnoho zlepšil. Ešte budem musieť nejakú dobu ho brať aby som mala 3:1. Keď ho dosiahnem, môžem olej vysadiť?

Keby si olej vysadila a nezabezpečila nejaký iný príjem Omega-3 hodnoty by sa ti začali postupne zhoršovať.

A čím by som vedela olej nahradiť?

Napríklad dokázala by si týždenne konzumovať 3-5 porcií mastných rýb z hlbokých morí? 

Dokázať by som to vedela, mám veľmi rada ryby, len neviem či by to moja peňaženka utiahla. 😀 A v inej živočíšnej strave a rastlinnej strave sa Omega-3 nenachádza, napr. v semienkach a orechoch?

Však toto. Nejaká Omega-3 je aj vo vajíčkach. Žiaľ, veľkovýroba potravín ich ochudobňuje o tieto vzácne nutrienty. A to platí nie len pri vajíčkach. Pozri si toto video. A k rastlinnej výrobe… áno, často počujem o tom aké sú ľanové alebo chia-semienka vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín. Dokonca lepším ako tučné ryby. Nuž, pravda je taká, že v rastlinných zdrojoch sa nachádza omega-3 mastná kyselina, ktorá sa volá kyselina alfa linolénová (ALA) a má inú štruktúru a biologické účinky ako EPA (kyselina eikozapentaénová) a DHA (kyselina dokozahexaénová). Z rastlinnej ALA sa malá časť dokáže v tele procesovať na EPA v závislosti od genetickej výbavy toho ktorého človeka. To znamená, že nie každý má efektívnu túto syntézu EPA z ALA. Preto veľa vegetariánov má zlé hodnoty testov aj napriek konzumácii orechov a semienok.

Uuuha, tak asi najjednoduchšie bude pokračovať s týmto rybím olejom. Dobre chutí a nevíjde ma až tak draho keď si to rozpočítam na dni.

Ak ti tento produkt vyhovuje a vidíš pozitívne výsledky, tak by bola škoda aby vyšli nazmar. 

Presne tak 😉